Menu
BE / Nederlands
Contact

Duurzaam bouwen met kunststof? - Dat kan!

18.02.2022 - Als Polymer Technology Manager van de JACKON Group houdt Dr. Plate zich bezig met de vele aspecten van duurzaam bouwen. Hij ontwikkelt ideeën en toekomstgerichte oplossingen voor duurzamere gebouwen en werkt aan de succesvolle invoering ervan. Dit bijvoorbeeld samen met de DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen – Duitse Vereniging voor Duurzaam bouwen). Hij is zich bewust van het belang van een gemeenschappelijke strategie van alle betrokkenen wanneer het erom gaat kunststof producten op ecologische wijze te produceren en te verwijderen. In het volgende interview legt hij uit waarom energie-efficiënt bouwen en kunststoffen zo goed samengaan.

Interview met Dr. Mark Plate, JACKON Insulation GmbH

Dr Plate, het gebruik van op aardolie gebaseerde kunststoffen voor duurzaam bouwen – gaat dat wel samen?

Dr. Plate: Heel goed zelfs! Bij het gebruik van kunststoffen is de vraag niet ‘of’ maar ‘hoe’. De vraag is dus hoe duurzaam, intelligent en doelgericht de materialen worden gebruikt. Met onze oplossingen van XPS (geëxtrudeerd polystyreenhardschuim) helpen wij de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen, het energieverbruik voor verwarming en de bijbehorende CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatbescherming te bevorderen. Tegelijkertijd geven XPS-producten opdrachtgevers en gebouweigenaren gemoedsrust, doordat ze het gebouw permanent beschermen en hun uitstekende producteigenschappen niet verminderen in de tijd. De aantrekkelijkheid van onze producten vloeit dus voort uit de positieve bijdrage aan de gebouwbalans. Om deze bijdrage te beoordelen, gebruiken wij indicatoren van erkende systemen voor duurzaam bouwen.
 

Wat zijn de voordelen van XPS in het bijzonder?

Dr. Plate: Een groot voordeel van het product is dat, wegens de geringe dichtheid ervan, slechts een beperkte hoeveelheid grondstoffen nodig zijn voor de productie ervan. Bovendien gaan de producten, dankzij hun uitstekende eigenschappen, letterlijk een leven lang mee. Ze besparen in die tijd vele malen meer energie en hulpbronnen, dan er voor de productie ervan is gebruikt. De hoge resistentie, robuustheid en de lange levensduur van XPS maakt een slimme toepassing mogelijk, bijvoorbeeld in vloerplaatisolatie of voor moderne omkeerdaksystemen. Een ander aspect: het bevat geen gevaarlijke stoffen die gevaar kunnen opleveren voor mens of natuur.


Houdt u zich bezig met onderwerpen als recycling en gesloten materiaalkringlopen?

Dr. Plate: Jazeker! Duurzaamheid betekent verder kijken dan de vele tientallen jaren dat onze kunststof producten worden gebruikt. Daarom optimaliseren wij voortdurend het materiaalverbruik en werken wij aan oplossingen voor de circulaire economie, zoals het inzamelen van snijresten die hergebruikt kunnen worden. Het polystyreen zelf kan bovendien gerecycleerd worden. Een extra mogelijkheid: als de XPS-producten uit een bepaald component zijn verwijderd, kunnen zij zonder meer in een ander component worden hergebruikt.
 

Hoe zou u de voordelen van uw producten samenvatten?

Dr. Plate: XPS-systemen staan voor hogedrukbestendige lucht die uitstekend isoleert en gebouwen beschermt. Alle producten van JACKON dragen door hun thermische isolatie-eigenschappen bij aan duurzaam en energie-efficiënt bouwen en daarmee aan een betere wereld. Kunststoffen zullen ook in de toekomst onmisbaar zijn voor actieve en duurzame klimaatbescherming in de bouwsector.

Images for the message

Duurzaam bouwen met kunststof? - Dat kan!
Beeld 1 / 2:
Duurzaam bouwen met kunststof? - Dat kan!
Beeld 2 / 2:

Contactpersoon

Helena Platte
Marketing/Public relations
+49 (0) 5204 99 55 330

To top