Menu
BE / Nederlands
Contact

JACKODUR® Atlas: innovatie en topprestaties gecombineerd

16.11.2021 - Dit bouwproject slaat twee vliegen in één klap, door houtskeletbouw te combineren met een Passivhaus-label. Dit uiterst efficiënt bouwconcept werd bij dit bankfiliaal voor het eerst ook door een institutionele speler toegepast. Een project dat navolging verdiend.

Het gebouw, waarin nu het filiaal La Bresse van de Banque Populaire Alsace Lorraine Champagne (BPALC) is gehuisvest, werd volledig gerenoveerd, om plaats te bieden aan kantoren en 3 appartementen op de bovenverdiepingen. Een voormalig tankstation, gelegen in een stedelijk gebied, werd getransformeerd tot een kantoorgebouw met kwaliteitsvolle woningen. Deze regio heeft een bar  klimaat, maar het gebouw is gunstig op het zuidoosten georiënteerd en geniet van vele uren zonneschijn.

Het bankfiliaal heeft een comfortabele inkomhal, een vergaderzaal, serviceruimtes (kitchenette, toiletten, IT- en technische lokalen) en vijf kantoren met natuurlijk daglicht en een onbelemmerd uitzicht.
 

MATERIAALKEUZE: EFFICIËNT EN MILIEUVRIENDELIJK

De bank koos voor hernieuwbare materialen om een maatschappelijk, economisch en ecologisch verantwoord imago uit te stralen. De gekozen materialen bevorderen C02-opslag en verbruiken een minimum aan grijze energie, doordat ze wordt geproduceerd door lokale bedrijven.

Het akoestisch comfort en de brandbeveiliging tussen de woonruimtes en het bankfiliaal werden tijdens de studie van de verschillende houtconstructietechnieken op punt gesteld. Door de plaatsing van horizontale en verticale akoestische wanden tussen de verdiepingen en woonruimtes werd een optimaal akoestisch comfort bereikt, hoger dan de geldende regelgeving voor traditionele betonconstructies.

Ook de doelstellingen inzake energiebesparing, gebruik van hout voor de constructie en de ondersteuning van lokale bedrijven werden bereikt.


ISOLATIE, WATERDICHTHEID, SNELLE UITVOERING:

DRIE TROEVEN VAN ONZE VLOERPLAAT

De keuze viel voor verschillende redenen op het JACKODUR® Atlas-procédé. Naast een ondiepe fundering garandeert dit procedé immers:

- Een duurzame en efficiënte isolatie van vloerplaat en randen, zonder koudebruggen

Voordelen:       
Optimaal bewonerscomfort
Aanzienlijk lager energieverbruik

- Een snelle uitvoering omdat de JACKODUR® Atlas-panelen op maat worden gemaakt volgens de plannen van de architect, en de elementen gemakkelijk kunnen worden geplaatst, dankzij hun gepatenteerde profiel.

Voordelen:       

- Door thermische isolatie en bekisting te combineren, kan een stap worden overgeslagen.

- Ononderbroken isolatie tussen de vloerplaat en de bouwschil met een perfecte aansluiting op alle soorten constructies: muren met thermische buitenisolatie, dubbelwandige muren, geïsoleerde bouwelementen of, zoals in dit geval, houtskeletwanden.

- Geen risico op slechte plaatsing of fouten door de ondersteuning van JACKON Insulation tijdens heel het traject, vanaf de berekening tot de plaatsing.

- Nette en overzichtelijke bouwsite

- Absolute waterdichtheid dankzij JACKODUR® Atlas-elementen in XPS (hoeken, zijkanten, bekisting)

Voordeel: De totale ongevoeligheid voor water garandeert een duurzame, onvervormbare en rotbestendige constructie.


PRESTATIES:

3 KEER MEER WATERDICHTHEID

2 KEER MINDER ENERGIEVERBRUIK

Van bij de aanvang van de studies koos de bank voor een modelgebouw dat het beter zou doen dan de geldende voorschriften inzake thermische isolatie, met extra aandacht voor de waterdichtheid en isolatie van het gebouw.

Deze doelstellingen werden meer dan bereikt:

- het gebouw presteert 3 maal beter ivm de waterdichtheid dan gebouwen die voldoen aan de eisen van RT 2012 (n50 = 0,6 vol/h).

- het energieverbruik voor alle gebruiksfuncties van het gebouw ligt 2 keer lager dan met een gebouw dat voldoet aan RT2012: een verwarmingsbehoefte van 14,5 nuttige kWh/m2 per jaar; beperkte oververhitting in de zomer,binnenshuis, tot 25°C.

Opmerking: deze resultaten worden op afstand gemonitord, beoordeeld en geïnterpreteerd dankzij het domoticasysteem dat in heel het gebouw is geïnstalleerd.
 

JACKODUR® Atlas 500-panelen in detail

- Gemaakt van hard geëxtrudeerd polystyreen schuim met hoge dichtheid (XPS), vervaardigd volgens EN 13164.

- Paneel met glad oppervlak, bestand tegen samendrukking (180 kPa), onvervormbaar en rotbestendig.

- Beslaat een oppervlakte van 0,75 m2 (1.250 x 600 mm).

- Verkrijgbaar in 12 diktes, van 100 tot 320 mm, eenlagig.

- Thermische geleidbaarheid λD in W/(m·K) van 0,035 tot 0,036, naargelang de gekozen dikte.

- Gepatenteerde tand- en groefverbinding voor een eenvoudige montage

Images for the message

  • JACKODUR® Atlas: innovatie en topprestaties gecombineerd
    Beeld 1 / 4: Crédit photo: FD Photos
  • JACKODUR® Atlas: innovatie en topprestaties gecombineerd
    Beeld 2 / 4: Met het oog op de stabiliteit wordt het plaatsingsoppervlak eerst gevuld met steenslag. Hierover wordt een nivelleringslaag van mager beton gestort. De geselecteerde 320 mm dikke JACKODUR® Atlas 500-panelen worden vervolgens op de vloer geïnstalleerd, gewoon door ze volgens het meegeleverde installatieplan in elkaar te passen.
  • JACKODUR® Atlas: innovatie en topprestaties gecombineerd
    Beeld 3 / 4: Voor de grondoppervlakte van 190 m²werden hoekstukken ( 10 stuks) en zijelementen van 200 mm dikte gebruikt. Deze geïsoleerde bekistingselementen hebben een hoogte van 280 mm, gelijk aan de dikte van de betonplaat. Bemerk dat de elementen in halfsteensverband worden geplaatst met nauw aansluitende voegen.
  • JACKODUR® Atlas: innovatie en topprestaties gecombineerd
    Beeld 4 / 4: De doorvoeropeningen voor technische voorzieningen zijn gemakkelijk te maken met zaag, breekmes of schuimsnijder. Vervolgens worden de holtes en open voegen gevuld met JACKODUR® isolatieschuim (λ 0,0354) om elk risico op koudebruggen uit te sluiten. Hierop wordt ten slotte een bouwfolie uitgerold, om de JACKODUR® Atlas-panelen van de afwerkplaat te scheiden.

Contactpersoon

Helena Platte
Marketing/Public relations
+49 (0) 5204 99 55 330